mangfoldighed: Plads til både dyr, mennesker og planter

Haven skal være grøn som aldrig før - både på farvepaletten og i den måde vi indretter og bruger den. Klimarobuste planter, hensyn til dyreliv, selvforsyning og bæredygtigt design er blandt de stærkeste tendenser, som præger havelivet netop nu.

- Natur i haven er blevet en stor tendens. Og under den udspringer en række mindre tendenser, som alle tager udgangspunkt i den vilde have, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Hun er løbende i kontakt med Haveselskabets medlemmer, og her er det tydeligt, at omtanke for naturen fylder mere og mere.

- Flere bliver bevidste om klimaudfordringerne, og for mange virker det nærliggende at tage fat i egen have med for eksempel regnvandsløsninger og insektvenlige planter, tilføjer hun.

Den voksende interesse viser sig også blandt havedesignere, som i stigende grad arbejder med bæredygtighed - men også med, hvordan haven kan gøres til en afslappende oase fremfor en tung pligt i en hektisk hverdag. Sundhed og afstresning i haven er nemlig en anden stærk tendens, der vinder frem, ligesom haveglæden også spirer frem i byerne med flere blomstrende altaner og dyrkede baggårdsmiljøer.

De mange nye tendenser kan opleves, når Haveselskabet i juni inviterer til haveshowet Cph Garden. Her står en række havedesignere bag otte showhaver, som viser nye måder at bruge haven på, og sammen med førende haveeksperter giver de deres bud på fremtidens haveliv.

Louise Møller har netop besøgt den internationalt toneangivende haveudstilling Chelsea Flower Show, der løb af stablen i maj. Også her var det tydeligt, at bæredygtighed gennemsyrer havelivet i disse år - fra køkkenhave til drivhus, fra møbelvalg til brug af planter. Haven skal fremfor alt være grøn, påpeger hun.

- Blomster spiller ikke en lige så fremtrædende rolle i haven som tidligere. Der er en klar tendens til, at man bruger flere hjemmehørende og robuste planter, som gør haven i stand til bedre at håndtere klimaforandringer, siger Louise Møller.

Den for bæredygtighed afspejles også af, at flere får lyst til at gå i haven, påpeger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

- Vi oplever, at flere gerne vil ud i haven og selv have fingrene i jorden. Haven er i højere grad blevet en legeplads, hvor vi prøver nye ideer af. Det gør det kun endnu mere relevant at samle fagfolk og haveentusiaster, så vi sammen kan få inspiration til at indrette os med både plads til naturen og til vores mange forskellige passioner - hvad end det er økologi i drivhuset, smukke stauder eller ganske enkelt et roligt sted til at koble af i hverdagen, siger Charlotte Garby.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...