Den 15. juni er det Valdemarsdag, og tænk engang, hvis det var en ridder fra Mors, der greb Dannebrog, da det faldt ned fra himlen i Estland for 800 år siden. Og tænk, hvis det var ridderens gravsten, som for mange år siden blev fundet i Vejerslev.

Morslands Historiske Museums Kunst og Kulturformidler for børn og unge, Mette Elimar Jensen har samlet brikkerne til en fortælling om Niels. Han voksede op på Vejerslevgård, blev korsridder og i foråret 1219 sejlede han med Valdemar Sejr til Estland.

Gravstenen er i dag på Nationalmuseet. På stenen er der hugget af en ridder. Der findes ikke ret mange gravsten fra den periode med riddere på, så der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, at ridderen fra Vejerslev har haft en særlig betydning. Så måske var ridderen Niels og måske var det ham, som greb vores smukke flag i 1219!

- 15. juni er dagen, hvor børn kan høre fortællingen om Niels på Dueholm Kloster. Samme dag fejrer Morsø Forsvarsbroderforening begivenheden med et stort faneoptog. Optoget går fra det gamle rådhus ned forbi Dueholm Kloster og tilbage til Kirketorvet hvor der er taler og faneoverrækkelse, fortæller Mette Elimar Jensen, som tilføjer, at hun glæder sig til sammen med de forhåbentlig mange børn at vinke til de forbipasserende forsvarsbrødre med de flotte faner.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...