Historisk Forening Mors stadig på krigsstien

NYKØBING: Efter en vellykket udflugt til invasionskysten fra 1944 i Normandiet i samarbejde med Ældre Sagen Mors og Hanstholm Rejser, er Historisk Forening Mors stadig på krigsstien, som formand Ulla Andersen udtrykker det. Også herhjemme er der grund til at mindes Anden Verdenskrig, som brød ud i år for 80 år siden, da Tyskland angreb Polen. Og næste år er det så 80-året for Besættelsen og 75-året for Befrielsen.

Søndag 13. oktober har foreningen en udflugt til Karup Flyvermuseum, også kaldet Gedhusmuseet, hvor der bliver rundvisning og fortælling om Karups rolle under krigen. Derefter et besøg på de tyske kirkegårde i Kølvrå og Grove, hvor man får en spændende fortælling om de tyske flygtninge og soldater, der er begravet dér: Næsten 1200 flygtninge og 150 soldater i Kølvrå og 175 soldater og 1169 flygtninge i Grove.

- Det er dystre minder, de to kirkegårde har at vise frem, og vi skal høre historien om, hvorfor og hvordan det lod sig gøre her i Danmark. Det bliver spændende, og når man har set amerikanske og tyske kirkegårde i Normandiet, hvor mange tusind grave var bevaret og velholdt, følger man sig ydmyg og taknemlig over for alle de mennesker, der ofrede deres liv for os, siger Ulla Andersen.

Efter rundvingen går turen til Grønhøj Kro, hvor der er bestilt en to-retters-menu. Kromanden underholder undervejs og viser kroens Morten Korch Museum frem. Turen kræver tilmelding senest tirsdag 8. oktober.

Senere på året har foreningen foredragsaften i Støberisalen på Morsø Folkebibliotek i Nykøbing tirsdag aften 26. november med Tapio Juhl, Spøttrup, der kom til Danmark 1943 som finsk krigsbarn.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...