På flere og flere nordjyske byggepladser kan man i dag høre engelsk, tysk eller dansk med udenlandsk accent. Sidste år arbejdede mere end 700 udenlandske medarbejdere i de nordjyske bygge- og anlægsvirksomheder. En fordobling siden 2011, viser en analyse fra Dansk Byggeri

På trods af lønstigninger i lande som Polen, Rumænien og Litauen, strømmer udenlandske medarbejdere stadig til bygge- og anlægsbranchen i Danmark. Og formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm glæder sig over, at flere af de udenlandske medarbejdere vælger at bosætte sig i det nordjyske.

Henrik Holm kalder det en meget positiv udvikling, fordi virksomhederne simpelt hen ikke kan skaffe nok medarbejdere til de mange projekter og fyldte ordrebøger.

- Uden de udenlandske medarbejdere, der kommer her til for at arbejde, ville nordjyske virksomheder være tvunget til at sige nej til endnu flere ordrer, end de gør i dag. Derfor er jeg glad for, at Danmark stadig har attraktive arbejdsforhold for de udenlandske medarbejdere, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm.

Ifølge Dansk Byggeris analyse kommer ni ud af ti udlændige i byggebranchen fra vestlige lande Størstedelen af dem er fra østeuropæiske lande som Polen, Rumænien og Litauen. Og antallet af dem, der har slået sig ned i Nordjylland, er fordoblet siden 2012.

Det glæder Henrik Holm, da det betyder, at flere af medarbejderne giver et ekstra bidrag til det danske samfund ved blandt andet at betale skat.

- Når de udenlandske medarbejdere bosætter sig i Danmark, melder langt de fleste sig også ind i en fagforening. Og så er medarbejdere, der bor her med deres familier, ofte mere stabile, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm.

En undersøgelse fra Tænketanken KRAKA viser, at en udenlandsk medarbejder i byggeriet, der slår sig ned i Danmark, bidrager med 80.000 kroner i gennemsnit hvert år til den danske statskasse.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...