”Knæk dine kost- og motionsvaner” er for unge mellem 18 og 25 år med for højt BMI, og rygestopkurset ”Kom & Kvit” er for alle borgere

NYKØBING: Sundhedscenter Limfjorden har to aktuelle tilbud, hvor medarbejderne er parat til at hjælpe og støtte på vejen mod sundere vaner: ”Smid smøger eller kilo” kunne det lyde.

”Knæk dine kost- og motionsvaner” er et tilbud til unge mellem 18 og 25 år med et bodymassindex (BMI) på over 30.

Det kan være en stor udfordring selv at kvitte cigaretterne eller at begynde på en sundere livsstil.

- Mange er trætte af slankekure og stramme restriktioner og ønsker faktisk en livsstilændring. Det vil vi gerne hjælpe dem med, og derfor har vi udviklet et forløb, hvor der fuldt fokus på opbakning og på at skabe ny varige vaner, fortæller Karina Søndergaard, som er kostvejleder på Sundhedscenter Limfjorden.

Forløbet strækker sig over 12 uger og består af både undervisning og træning. Før hver undervisning bliver man vejet på Tanita-vægt, og tre gange i forløbet vil man blive opdateret på udviklingen af ens muskel- og fedtmasse. Undervisningen varetages af kostvejlederen fra Sundhedscenter Limfjorden og foregår før træningen i Midtmors Sports lokaler. Herefter vil der være instruktør på, som vil hjælpe én i gang med et træningsprogram.

- Vi tager udgangspunkt i konceptet om ”de små skridt”, så man med små ændringer og masser af støtte bliver motiveret til at skabe vedvarende forandringer. Der er kun plads til 10 på holdet, og forløbet starter mandag 17. august:

- Så det er bare med at ringe til Sundhedscenteret og melde sig til, lyder opfordringen fra Karina Søndergaard.

Et andet nyt tilbud fra Sundhedcenter Limfjorden er det nye ”Kom & Kvit”-rygestopstilbud. Det er et kontinuerligt og fleksibelt rygestopforløb i grupper, som er gratis, og man får professionel støtte fra en rygestopsrådgiver.

- Over halvdelen af de mennesker, som ryger, har et udtalt ønske om at blive røgfri, og sandsynligheden for, at dette lykkes, stiger markant, hvis de får professionel støtte undervejs, fortæller sundhedsinspirerende sygeplejerske Helle Stærk Østergaard og fortsætter:

- Der er behov for at møde de mennesker, som ryger, med et tilbud, som favner dem og deres behov. Derfor udbydes ”Kom & Kvit” som et supplement eller alternativ til de traditionelle rygestopforløb i håbet om, at flere kan finde et forløb, der afspejler deres ønsker.

Konceptet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse, Sund By Netværket og Danmarks Apotekerforening. Møderne afholdes ugentligt og varer omkring halvanden time. Man er velkommen til at deltage, når man har tid og behov. Det første møde er en samtale med en rygestoprådgiver.

”Kom & Kvit” er rygestoprådgivning, som kombinerer en individuel samtale med gruppemøder samt telefonopringninger. Hensigten med konceptet er, at det løbende skal tilpasses den enkelte, så borgeren får optimal støtte på sin vej mod et røgfrit liv. Der arbejdes med en åben og kontinuerlig gruppe, hvor der løbende starter ny deltagere i gruppen, og andre slutter. Gruppen har således en omskiftelig karakter, der muliggør, at ny deltagere kan lade sig inspirere af de mere rutinerede deltageres erfaringer undervejs i forløbet.

Værktøjerne er udviklet, for at deltagerne gennem åbne refleksioner og dialog kommer tættere på egne håb og drømme omkring et røgfrit liv - og herunder øger deres indsigt og handlemuligheder i forhold til de udfordringer, som de kan møde på vejen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...