Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing er en unik kombination af et forskningscenter og et formidlings- og oplevelsescenter, der traditionen tro har rigtig meget spændende på programmet denne sommer.

På Dansk Skaldyrcenter, der er en del af DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet, sætter de fokus på Limfjordens skaldyr med udgangspunkt i forskning, udvikling, nye metoder og produktion.

Samtidig er stedet et spændende formidlingscenter, der virkelig er et besøg værd. Her formidles den nyeste viden på skaldyrsområdet til blandt andet turister, skoler, foreninger og firmaer. Det kan blandt andet være om skaldyrenes liv og samliv, om udklækning og produktion samt om deres trivsel og betydning i Limfjordens økosystem.

Her får I en oversigt over nogle af tilbuddene på Dansk Skaldyrcenter denne sommer:

Biologi i bølgehøjde

Dansk Skaldyrcenters mest populære rundvisning begynder på ”fødegangen”, klækkerierne. Her kommer hummer og østers til verden, og du vil se østerslarverne svømme og få muligheden for at holde hummerens aflagte ”dragt”.

Effektivt opdræt af hummer og østers rummer mange gåder – hør, hvordan vi forsker for at løse dem. I væksthallen bliver der udført forsøg med mange forskellige dyr, bl.a. krabber, søpunge, tang, østers, muslinger mm. Her hører du om de nyeste eksperimenter, og hvad de kan føre til.

Vi prøvesmager også spændende madvarer fra Limfjorden, f.eks. tang, blåmuslinger eller andet spændende.

Vi skal også ud at sejle – ud på fjorden og se opdrætsanlæg med blåmuslinger på strømper. Undervejs fortæller vi om, hvorfor Limfjorden har verdens bedste miljø for skaldyr.

Det bliver en tur med skumsprøjt, fjordluft – og måske smagen af rå musling.

Fjordbiologi for børn

Kom og rør ved dyrene fra fjorden. Vi samles i Dansk Skaldyrcenters akvariehal, hvor der fortælles om dyrene i fjorden og deres liv. Der er mulighed for at komme helt tæt på, få hænderne i vand og røre ved dyrene i vores rørebassin. Hvordan føles det mon at røre ved en søpung, en gople eller en søstjerne, og hvordan ser en skeletreje ud?

I fjorden findes der også en masse små planter og dyr, som man ikke umiddelbart kan se med det blotte øje – dem får I mulighed for at se på i mikroskop.

Der vil også blive lavet små forsøg for at demonstrere dyrenes funktion i økosystemet. Hvordan spiser en søstjerne en blåmusling, hvad og hvordan spiser en blåmusling – kan de gøre vandet ”rent”?

Adventure-tur / Fart over Fjorden

Oplev vild fart og vind i håret med skumsprøjt og bølgehop for fuld skrue ud over fjorden med op til 95 km/t. I ”Skalle”, Dansk Skaldyrcenters 12 pers. RIB-båd (superhurtig og kraftig gummibåd) får du en tur udover det sædvanlige. Når det er køligt i vejret, bliver du udstyret med overlevelsesdragt og fartbriller, så du er klar til at nyde en ”vandrutchebane”, du aldrig har prøvet magen til før.

Du vil også opleve livet på Limfjorden, hvor fjordfolk og fiskere har deres daglig arbejde. Undervejs gør vi stop ved Dansk Skaldyrcenters muslingeanlæg. Her vil du høre om opdræt af muslinger og andre skaldyr. Når du vender hjem, vil det være med røde kinder, pjusket frisure og en fjord-oplevelse rigere.

Skaldyrsskole

Vi gemmer kogebogen væk og ser bort fra faste traditioner. Alt er tilladt. Alt kan prøves af. Vi laver retter med skaldyr og en masse lækkert tilbehør. Der skal eksperimenteres, og måske opfinder vi en ny ret.

Har du selv en idé til en ny ret med skaldyr? Så kom med den, og vi prøver den af og smager på den. Skal det være en ny slags rejecocktail eller muslingesalat? De bedste retter kan samles i vores egen ”kogebog”.

Når vi har eksperimenteret med maden og haft fingrene i fjordens råvarer, sætter vi os til bords. Vi smager på alle retter og udveksler opskrifter og erfaringer. Den nye viden om skaldyr og kogekunst tager vi med hjem.

Fra fjord til bord

Arrangementet begynder med rundvisning på Dansk Skaldyrcenter. Vi ser, hvordan man ”dyrker” østers, hummer, muslinger og tang og hører, hvorfor det er sundt at spise skaldyr. Fokus på rundvisningen vil være de ressourcer, der er ude i fjorden, og hvilke muligheder der er for udnyttelse af disse.

Herefter går turen ud i formidlingscenterets køkken.

Her har kokken allerede tilberedt nogle lækre små retter med muslinger eller andre skaldyr, hvortil der er spændende tilbehør – måske skal du smage tang fra Limfjorden for første gang?

I køkkenet vil du få mange nye ideer til, hvordan skaldyr kan tilberedes. Så kom, smag, duft og spørg. Dine smagsløg vil blive mange oplevelser rigere, og du vil blive inspireret til at anvende skaldyr og tang i dine madretter derhjemme. De tilberedte retter kan nemt erstatte frokosten eller aftensmaden.

Se priser, tidspunkter og en komplet oversigt over arrangementer på: visitmors.dk og skaldyrcenter.dk.

Arrangementerne bookes gennem Morsø Turistbureau – og tilmelding er nødvendig.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...