Bunkermuseum Hanstholm åbner lørdag 30. maj, mens museerne i Thisted, Heltborg og Vorupør åbner tirsdag 9. juni

Af Jens Fogh-Andersen

jens.fogh.andersen@nordjyske.dk

THY-HANNÆS: Så er det igen tid til en tur på museum i Thy.

Bunkermuseum Hanstholm tager fra lørdag 30. maj mod gæster, og fra tirsdag 9. juni er der også åbent på Thisted Museum, Heltborg Museum og Vorupør Museum.

I Thisted kan man besøge to særudstillinger med aktuelle bud på historier om Thy og thyboerne. Udstillingen ”Danefæ - Folk & Fæ” viser et udvalg af de detektorfund, som er indleveret i 2019 og 2020 og har potentiale som danefæ, altså fund med en særlig kulturhistorisk værdi.

Fundene er resultat af frivillige amatørers mange timers søgning med metaldetektor, og de bidrager hver især med ny viden om området. I udstillingen er der fokus på former og udsmykning af brugsgenstande, smykker og mønter i oldtiden og middelalderen, og der er eksempler på flotte ansigter og fantasifulde dyr.

Bl.a. udstilles en lille møntskat fra begyndelsen af 1000-tallet. For tusind år siden blev mønterne gemt til side, måske fordi der var ufred, og deres ejermand blev forhindret i at hente dem igen. Nu er de kommet frem i lyset igen, og det er muligt at nærstudere mønternes fine motiver.

Særudstillingen ”Ting fra Thy” er skabt i samarbejde med 25 udvalgte borgere. De har på museets magasin hver valgt en genstand, som for dem er indbegrebet af Thy og thyboerne, af deres egen eller egnens historie. .

Heltborg gøres der klar til årets sommerudstilling med titlen ”Thy i kunsten”, som viser eksempler på værker af kunstnere, som gennem tiden har været på visit i Thy og hver foreviget deres indtryk af egnen. I Vorupør kan man se udstillinger om fiskerlejets historie, om kystfiskeriet og om det traditionelle byggeri af kystbåde.

- Vi glæder os meget til at tage mod gæster igen, og vi håber på at få en god sæson. Desværre er det ikke muligt at gennemføre rundvisninger, siger museumsinspektør Charlotte Boje H. Andersen, Museum Thy.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...