Man starter med Ladj Lys ”Les Miserables”, der har en stærk forbindelse til Hugos roman af samme navn fra 1862

NYKØBING: Kurt Thinggaard fra Bio Mors fortæller, at nu sker det endelig - genåbningen efter den meget lange coronanedlukning for perlefilm i Bio Mors. Det sker mandag, tirsdag og onsdag 3.-5. august, hvor der mandag er en lille én til ganen og en snak efter filmen.

Og filmen er denne gang den franske oscarkandidat ”Les Miserables”, hvor man følger tre politibetjente i parisforstanden Montfermeil. Det er den forstad, hvor forfatter Victor Hugos (1802-85) roman af samme navn fra 1862 foregår. Romanen kaldes på dansk også ”De Elendige”, ”De Ulykkelige” eller ”Galejslaven” og anses for at være en af 1800-tallets allerstørste romaner.

Der er, siger Kurt Thingaard, en stærk forbindelse mellem kritikken i Hugos klassiker og instruktøren Ladj Lys film:

- Der er ikke sket forbedringer i de 100 år, må man næsten forstå.

I filmen er en ene af de tre betjente lige kommet ind fra landet med ordenligheden og etikken i behold. Han patruljerer sammen med to gamle garvede, der kender kvarteret på godt og ondt, og som for at klare sig bruger mere eller mindre ufine metoder, måske mest det første. Det er svært at holde etikken i hævd, når man skal arbejde i sådan et miljø:

- Filmen viser skræmmende realistisk konflikterne mellem de forskellige grupperinger og hadet til politiet, især fra de unge utilpassede. Filmen er forrygende intens, og man sidder næsten på nåle. Teknisk er filmen meget dygtigt skruet sammen. Instruktøren er selv opvokset i området, og det er tydeligt, at han kender kulturerne og konflikterne indgående. Og derfor er miljøskildringen yderst ægt, siger Kurt Thinggaard.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...