Marianne Køpke fra HK Midt Vest opfordrer til, at man sætter ekstra ind med uddannelse, og at man ikke overlader til klagesager at fastsætte regler for undtagelser

MIDT- OG VESTJYLLAND: Det er en urimelig pukkel, der venter med en halv million samtaler, siger Marianne Køpke, Ringkøbing, der er afdelingsformand for HK Midt Vest, der dækker Morsø Kommune, men ikke Thisted Kommune, der hører under HK Nordjylland

Udtalelsen kommer, efter at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) udsendte en bekendtgørelse om genåbning af jobcentrene efter nedlukningen i marts som følge af coronakrisen. Allerede fra onsdag 27. maj har man kunnet genoptage det fysiske arbejde vest for Storebælt, mens indsatsen fortsætter digitalt øst for Storebælt.

- En halv million samtaler. Det er, hvad der venter de ansatte i landets jobcentre, der åbner i en blanding af hastværk og usikkerhed, som kan gå ud over både de ledige og sagsbehandlerne i kommuner og a-kasser. Som afdelingsformand for HK Midt Vest er det med blandede følelser, at jeg tager imod bekendtgørelsen, siger Marianne Køpke og fortsætter:

- Grundlæggende er det godt, at vi kan komme i gang med at formidle job til vores ledige kolleger. Men jeg er bekymret for, at hastværket med at få åbnet beskæftigelsesindsatsen risikerer at gå ud over både de ledige og sagsbehandlerne i kommuner og a-kasser.

Hun peger på, at der skal holdes flere end 500.000 samtaler, inden sommeren er gået, for at kommunerne kan leve op til lovkravet:

- Det er et enormt pres at sætte jobcentre og a-kasser under, og det er de ledige, der i sidste ende betaler prisen, siger hun og tilføjer:

- Vores medlemmer, der arbejder i jobcentrene, er selvfølgelig ivrige efter at komme tilbage på deres arbejdsplads og give borgere og virksomheder den bedst mulige hjælp. Men det skal også hænge sammen. Derudover har vi behov for, at det står klart, hvordan reglerne om undtagelse fra rådighedskravet for personer i risikogruppen skal administreres. Det er ikke noget, der skal tages i klagesystemet med flere måneders forsinkelse.

Men genåbningen af beskæftigelsesindsatsen giver, mener hun, alligevel en enestående mulighed for at fokusere indsatsen den kommende tid:

- Det er oplagt at sætte ekstra ind over for de ledige, der nærmer sig enden på deres toårige dagpengeperiode. Hvis det stod til HK, bør ingen falde ud af dagpengesystemet i år. Samtidig skal de ledige ikke spilde tiden, men have mulighed for at uddanne sig, mens de søger næste job. Der skal skrues kraftigt op for mulighederne, og flere skal have lov at tage imod uddannelse.

HK-formanden opfordrer til, at man giver medarbejderne i jobcentrene friere hænder til at foretage opfølgning ud fra en faglig vurdering af, hvad der giver bedst mening for den enkelte. Der er for eksempel rigtig gode erfaringer med telefonisk og digital kontakt under den delvise suspension af beskæftigelsesindsatsen, siger hun og tilføjer:

- Det bør der fortsat være mulighed for også efter den 1. oktober. Både for borgernes skyld og for medarbejdernes.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...