Testningen foregår bl.a. i Thisted, men en række kriterier skal være opfyldt, før man kan testes

THISTED: Borgere med milde symptomer på covid-19 kan nu blive testet, hvis de opfylder en række kriterier, oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag. Det hedder, at regionen er godt i gang med at iværksætte Sundhedsstyrelsens opdaterede retningslinjer.

Men det er ikke nok at have lette symptomer på covid-19. De personer, der nu kan blive testet, er bl.a. personer med lette symptomer, som bor sammen med familiemedlemmer i risikogruppen - altså har kronisk sygdom eller er personer over 80 år.

Test for covid-19 kan også være relevant for personer, som har svært ved at sikre gode rammer for selvisolation. Her er der tale om sårbare borgere med f.eks. psykisk sygdom. Det er den praktiserende læge, der foretager den lægelige vurdering og henviser til test.

- Vi poder nu også borgere, der ikke er indlæggeskrævende. Men det er vigtigt at sige, at borgere ikke kan blive testet, hvis de blot synes, at det kunne være rart at vide, om de har covid-19. Man skal ringe til os, hvis man er bekymret og har symptomer på covid-19. Så vurderer vi, om podning er hensigtsmæssig og finder ud af, om der noget helbredsmæssigt, vi kan hjælpe med, siger Annemette Alstrup, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Nordjylland.

Det fremgår, at symptomer på covid-19 er hoste, ondt i halsen, hovedpine og muskelømhed.

Ifølge pressemedelelsen fra regionen er det også blevet lettere at henvise medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med milde symptomer til test, så det kan blive afklaret, om de udgør en smitterisiko, eller om de kan komme tilbage på arbejde.

De nye retningslinjer har slået kraftigt igennem i løbet af dagen, og i eftermiddag var der tryk på testteltene i Aalborg, Hjørring og Thisted.

Testteltenes åbningstid er udvidet, og forventningen er, at de personer, der er henvist til test i dag, bliver testet.

- Vi er klar og håndterer det store pres. Og vi gør, hvad vi kan for at sikre, at vi kan teste alle, som henvises til coronatest. Det er klart, at et nyt skifte i testadgang betyder, at der kan være ventetid for nogle af de borgere, der er blevet henvist, og vi håber at borgerne vil udvise forståelse for den aktuelle situation, siger lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt fra Aalborg Universitetshospital.

Samme melding kommer fra Regionshospital Nordjylland.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at imødekomme Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og vi har også udvidet vores åbningstid. Det er vigtigt at understrege, at selv om man er svagt syg, er der nogle kriterier, der skal være til stede, siger lægefaglig direktør Thomas Larsen, Regionshospital Nordjylland.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...