I fortsættelse af Niels Støvlbæks øjevidne beretning om flystyrtet 1944 i Karby fortæller Bent Andersen om, dengang nogle dele blev fundet 1973-74

MORS: Bent Andersen, Tøving, fortæller i forlængelse af den beretning fra Niels Støvelbæk, Erslev, vi tidligere har bragt om, at han som barn var til stede 4. januar 1944, da et tysk fly styrtede ned på marken ved Bakkegården i Karby, at han mange, mange år senere hørte om begivenhederne. Faktisk var han med, da man søgte efter resterne - og nogle blev da også fundet i starten af 1970’erne. Han har også leveret oplysninger til en klub og et netsite over nedstyrtede fly i Danmark i forbindelse med Besættelsen.

Bent Andersen fortæller:

KARBY: Jeg startede med at komme i tømrer- og snedkerlære i 1966 hos Johannes Christensen i Karby, som også havde eget savskæreri. Så vi startede med at fælde en hel del skov på engen i Karby. Den sommer var det meget varmt, og vi fik leveret masser af drikkevarer fra værkstedet.

En dag i august var det Johs.’s bror, der kom med eftermiddagskaffen til os. Frede Christensen var på ferie hver sommer hos Johs. Han var ansat på Fogs Tømmerhandel i Kongens Lyngby over 50 år, var udlært tømrer, og rigtig god til at fortælle om gamle dage, også som Anden Verdenskrig.

Han fortalte mig, at under krigen blev der smidt en container ned over engen ved Karby og Hvidbjerg, og den var han med til at køre bort.

Da det tyske fly faldt ned ved Bakkegården i Karby, var han på stedet sammen med to andre, og de fik radiosender og maskingevær fjernet. Dette kom op på værkstedets loft. Men allerede dagen efter gik der rygter om, at der ville blive husundersøgelser i Karby, fordi der manglede dele fra flyet. Så allerede samme aften blev der bygget en god, solid egetræskasse til radiosenderen, mens der kom en lastbil for at hente maskingeværet. Og, som Frede fortalte det, kørte lastbilen mod Nykøbing.

Kassen med radiosenderen blev gravet ned midt i den skov, vi var i gang med at fælde. Man skulle flugte to hushjørner lige mod værkstedet for at finde stedet. Jeg fortalte en skolelærer historien, og allerede dagen efter mødte han op med to klasser med stålstænger, og han spurgte, om de måtte undersøge området. Det gjorde de så, men fandt ikke kassen.

I 1968 var vi på Bakkegården i gang med at lave laden om til stald, hvor jeg under arbejdet fandt en tysk håndgranat. Den lagde vi udenfor, og så blev den afhentet af Nykøbing Politi i en stor trækasse med sand. Ejendommen var på daværende tidspunkt ejet af Frode Lynggaard, og vi forhørte os om, hvorfra den var kommet, om den var fra flyet. Det fik vi aldrig svar på.

Omkring 1973-74 fortalte jeg historien til et par hjemmeværnsfolk. De var fyr og flamme, og dagen efter tog vi tilbage til den gamle skov med to detektorer. Vi fandt nu kassen, der var rådnet op, samt lidt ammunition til et maskingevær. Hjemmeværnsfolkene fik stumperne med.

I 1992 fik jeg besøg af Frilev Sieg fra Åsted. Han havde hørt, at jeg vidste, hvor det fly var styrtet ned i 1944. Det kunne jeg svare ja til. Vi kørte til Bakkegården og fik det tegnet ind på kortet. Han var medlem af en klub, der lavede en oversigt over nedstyrtede fly i Danmark 1939-45. Året efter fik jeg en oversigt over alle nedfaldne fly fra Søren Flensted, Billund. Oversigten kan i dag ses på den engelsksprogede hjemmeside: www.flensted.eu.com.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...