Ny Carlsbergfondet har nu sikret Skive Museum værker af Trine Søndergaard, hvis udstilling kan ses frem til 1. marts

SKIVE: Museum Salling har fået en generøs gave fra Ny Carlsbergfondet, som sikrer værker af Trine Søndergaard, fremgår det af en pressemeddelelse fra museet. Det drejer sig om værkserien ”Hovedtøj” fra 2019 med 17 fotografier.

Trine Søndergaard, der er født 1972, har taget udgangspunkt i Museum Salling’s kulturhistoriske samling af hovedbeklædninger til værkserien, der er skabt til den aktuelle udstilling på Skive Museum, ”Trine Søndergaard: Herfra hvor vi står - 7 udstillinger om national identitet”. Udstillingen er et samarbejde mellem syv kunstmuseer på tværs af Region Midtjylland, og den kan ses frem til 1. marts.

I serien kan man se smukke huer, kyser, slør og hårsmykker fra 1800-tallets Skive-egn. Hovedbeklædning var vigtig for kvinderne, da det markerede forskellen mellem gift og ugift, ung og gammel samt rig og fattig - og signalerede samtidig, hvilken egn kvinden kom fra. Genstandene fra den kulturhistoriske samling er blevet fotograferet i Skive sammen med unge modeller, der har en tilknytning til Skive-egnen. Modellerne medbragte deres eget yndlingstøj, og samspillet mellem nyt og gammelt, fortid og nutid skaber et yderst interessant spændingsforhold samt en reaktivering af historien, som det hedder i pressemeddelelsen.

Trine Søndergaard har gennem en årrække været optaget af kvinders historie, dragter og hovedbeklædning. Hun udforsker fotografiet som medium og udfordrer portrætgenren ved at anvende kunstneriske greb såsom bortvendte blikke og tildækkede ansigter. Hendes værker peger på det, vi ikke kan se, eller det, som ikke vil vises. Trine Søndergaard er anerkendt for sit tyste og kraftfulde billedsprog, og hun er repræsenteret i en lang række internationale museumssamlinger.

Videre hedder det i pressemeddelelsen, at Museum Salling’s kunstfaglige ansvarsområde er den nyrealistiske kunst, der går i dialog med virkeligheden og tilbyder nye synsmåder og udfordrer forholdet til fiktion:

- Trine Søndergaards fotografiske billedsprog taler lige ind i den nyrealistiske kunst, og det er derfor en stor glæde, at museet, takket være Ny Carlsbergfondets generøse værkdonation, kan styrke samlingen med værkserien ”Hovedtøj” og dermed have Trine Søndergaard repræsenteret i kunstsamlingen, siger museumsinspektør Tilde Mønsted og uddyber:

- Værkdonationen af de 17 fotografiske værker vil ikke bare løfte museets ansvarsområde, men også være et stærkt symbol på den unikke tværfaglige profil, som Skive Museum har. Samarbejdet mellem kunst og kulturhistorie bliver forenet på eksemplarisk vis i Trine Søndergaards værker.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...