her på øen: Morsingboer fortæller om deres ”grønne gren”

Ugeavisen sætter igen i denne uge fokus på naturen her på øen. For et par uger siden gav en lille håndfuld morsingboer deres bud på naturens betydning. I dag har vi rundet juni, så sommeren er over os. Så hvordan påvirker naturen vores velbefindende? Og hvordan ”bruger” vi naturen?

Den første til at give sit naturbesyv med er Morsø Kommunes borgmester, Hans Ejner Bertelsen, der bedyrer, at naturen på Mors betyder uendeligt meget for ham.

- Både fagligt som tidligere landmand, men også som menneske, siger han, og fortsætter: Som landmand lærer man, at intet er givet, og at man er underlagt naturens luner. Man mærker, hvor lille man egentlig er i det store billede.

Hans Ejner Bertelsen mener ikke, at vi redder verden ved alle sammen at spise græs, og droppe bøf og bacon.

- Jeg tror nærmere, at vi skal genoplive gamle dyder som omtanke og mådehold, siger Morsø kommunes borgmester om den klimadebat, der i hans ører efterhånden er blevet noget skinger.

- Jeg er storforbruger af naturen, og den er den bedste medicin, og det mod alle skavanker, understreger Hans Ejner Bertelsen.

Hos Morsø Taxi & Turisttrafik har indehaver og vognmand, Leif Andersen ikke som sådan et forhold til naturen, når han selv skal sige det.

- Det er ikke sådan, at jeg specifik tager afsted for at se på et stykke natur. Men nu kører jeg jo også rigtig meget hver eneste dag, og jeg ser da meget natur på mine ture, siger Leif Andersen.

Ofte kører han udflugter til Sydmors og Nordmors. Og Nordmors-turene er nok de mest populære.

- Vil folk til Sydmors, så kører vi til Sydmors, og vil de til Nordmors, så kører vi dertil. Men vi har nok flest ture til Nordmors, for det er jo specielt med Ejerslev Havn og moleret, siger Leif Kjærgaard Andersen.

Den igangværende og omsiggribende klimadebat giver den lokale vognmand ikke så meget for.

- Det er da noget fis. Selvfølgelig skal vi have en bøf, understreger Leif Andersen.

I Vils holder Kim Boll af naturen. I sit daglige arbejde i Morsø Antenne & Parabolservice beskæftiger han sig blandt andet med billeder, og i fritiden tager han gerne ud og foreviger smukke steder med sit kamera.

- Det er desværre begrænset, hvor meget naturlig natur vi har i Danmark, men når jeg er ved Vesterhavet og i Nationalpark Thy har jeg en fornemmelse af at være meget tæt på naturen, siger Kim Boll. Han har på en tur for nylig bemærket, hvordan naturen i Stenbjerg Klitplantage kommer stærkt igen efter en naturbrand for 15 år siden.

- Som født og opvokset på Mors har jeg mine ”natursteder” i hele Limfjordsområdet, fastslår Kim Boll, som synes, at der kan skrives tykke bøger om klimadebatten.

- Problemet er vel især det enorme antal mennesker, der efterhånden er på vores stakkels jordklode. Derfor mener jeg, at antallet af mennesker skal ned for at gøre noget ved problemet, siger Kim Boll, der til debatten om kød eller ej mener, at man ligeså vel burde stoppe med at køre bil, gå i tøj og bruge elektricitet. Med andre ord gå tilbage til stenalderen for at redde verden.

- Man skulle måske nærmere indføre kødkvoter på lige fod med fiskekvoter, lyder forslaget fra Kim Boll.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...