Bio Mors viser ”Onkel” om aftenen mandag-onsdag 2.-4. december

NYKØBING: Decembers ”perlefilm” i Bio Mors i Nykøbing er ”Onkel” fra i år. Den vises om aftenen mandag-onsdag 2.-4. december - mandag med et lille glas og en snak efter filmen, som Kurt Thinggaard fra biografen udtrykker det:

- På filmtræf ser jeg tit film, jeg næsten ikke ved noget om. Sidste gang gik jeg ind og så en film, som åbenbart var meget sønderjysk og optaget med så lokale skuespillere, at de var fundet inden for en radius af 15 km fra ejendommen,hvor det foregår - om en onkel og hans niece. De skulle tale den fuldstændig korrekte dialekt, fortæller han og fortsætter:

- Det lød ikke særligt ophidsende. Men det var det! Der blev ikke sagt meget i filmen, men den underfundige kulsorte sønderjyske humor boblede i mig, og personerne fik jeg helt ind under huden. Det er nogle helt stille eksistenser, man møder i filmen. Men instruktør Frelle Petersen formår at gøre deres skæbner dybt rørende og nærværende. Han kan noget helt specielt. En ny dansk mesterinstruktør er dukket op, tror jeg.

Kurt Thinggaard siger, at det at kunne lave små stille og almindelige menneskers skæbner dybt rørende og interessante i hans øjne er stor filmkunst:

- Jeg vil sammenligne med den japanske mesterinstruktør Kore-eda, der bl.a. har lavet de fremragende film ”Søstre” og ”Shoplifters”. Eller med de bedste islandske film. Desuden kræver det stor mod af Frelle Petersen at lave en lokal film med så små armbevægelser. Jeg læste ,at filmen skulle vises på filmfestival i Japan, og tænkte, at det var helt forkert. Japanerne kan da ikke forstå en film med så lokal sønderjysk humor. Jeg regnede med, at det højest var jyder, der ville kunne se kvaliteten i den. Men minsandten - den vandt hovedprisen på festivalen i Japan.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...