Grænsen: Der skulle have været gæster fra Sydslesvig til Grænseforeningens fest grundlovsdag, men den er nu udsat - til gengæld kører man på selve genforeningsdagen rundt til genforeningsstenene i Thy, på Thyholm og Mors

THY-MORS: 100-året for Nordslesvigs - d.v.s. Sønderjyllands - genforening med kongeriget Danmark skulle her i det nordvestjyske have været fejret grundlovsdag, fredag 5. juni.

Grænseforeningen for Thy og Mors havde planlagt en markering med festgudstjeneste i Ansgarskirken i Øster Jølby og efterfølgende møde på Galtrup Efterskole. Hertil havde man også ventet gæster fra Sydslesvig. Men da grænsen fortsat er lukket for almen trafik - i hvert fald indtil 8. juni - kan sydslesvigerne ikke komme herop.

Man havde i det hele taget ventet en god deltagelse, siger formand Jørgen Bruun Christensen, Nykøbing.

Læser man Thisted Amts Tidende og Morsø Folkeblad fra foråret 1920, ser man da også straks, at folkeafstemningerne 10. februar og 14. marts 1920 samt selve Genforeningen 15.-16. juni var begivenheder, der tiltrak sig en del opmærksom i begge aviser. Der var dengang også repræsentanter fra det nordvestjyske til stede ved den store genforeningsfest på Dybbøl Banke med deltagelse Kongefamilien og den danske regering.

- I erkendelse af hele den aktuelle situation og den fortsatte delvise lukning af den dansk-tyske grænse aflyser vi festgudstjenesten og mødet 5. juni. Vi forsøger at finde en dato, hvor det forhåbentlig igen er muligt at samles, lyder det fra formand Jørgen Bruun Christensen og næstformand Ane Dragsbæk Poulsen, Thisted, der fortsætter:

- Aflysningen af mødet skal dog ikke forhindre os i at markere begivenheden.

Så på den officielle genforeningsdag 15. juni arrangerer foreningen i stedet en tur rundt til de forskellige genforeningssten, som stadig står i Thy samt på Thyholm og Mors. Hvert sted vil man lægge blomster.

I Thy gælder den sten i Nors, på Sennels Hede og ved Tingstrup Skole, på Thyholm i Hvidbjerg og på Mors ved Galtrup Efterskole, på Flade Torv, ved Ørndrup, på Årbjerg Torn og i Øster Assels:

- På Mors begynder vi i Flade, og i Thy begynder vi ved Tingstrup Skole, siger formand og næstformand.

Da genforeningsdagen er en mandag, altså en hverdag, kører man de to ture om aftenen. I Hvidbjerg Thyholm foregår det sidst på eftermiddagen:

- Det bliver korte ophold hvert sted, og vi fortæller kort om historien om hver sten, siger Jørgen Bruun Christensen og Ane Dragsbæk Poulsen, der tilføjer, at alle er velkomne til at deltage.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...