anonymitet: Psykisk sårbare finder tryghed i SIND-Huset i Nykøbing

Ingen bliver registreret nogen steder, når de træder ind af døren til SIND-Huset på Skovvej 5 i Nykøbing. Og det gør i gennemsnit 20 personer hver dag. I SIND-Huset er der mulighed for at købe sin kaffe, og nogle gange om ugen også varm mad. Men det vigtigste er nok fællesskabet i trygge rammer.

SIND-Huset er en lokal café under hovedorganisationen SIND, hvor man kan være medlem, og hvor den enkelte café får en del af beløbet for hvert lokalt medlem.

Men der er ingen krav om medlemskab af hovedorganisationen for at komme på Skovvej 5.

Her har Betina Pedersen været leder siden 1995, og hun fortæller, at de psykisk sårbare brugere her har et fristed, hvor de hverken bliver registreret med personnummer eller helbredsoplysninger.

- Det eneste, jeg skriver ned hver dag, er antallet af mennesker, der er gået igennem huset, og det gør jeg for at kunne dokumentere vores berettigelse, fortæller Betina Pedersen, der med egne ord brænder for at hjælpe de, der trænger til en hjælpende hånd.

Gitte Mikkelsen er kommet i SIND-Huset i et par år, og hun er især glad for at spille kort. At have SIND-Huset betyder meget for Gitte Mikkelsen.

- Jeg lider af socialangst, og har stor gavn af at kunne komme her, fortæller Gitte Mikkelsen, som fremhæver Betina Pedersens betydning.

- Er jeg ked af noget, hjælper Betina. Jeg kan altid snakke med hende.

Ordene glæder tydeligvis Betina Pedersen, der tilføjer, at Gitte Mikkelsen benævner dét at møde op på Skovvej 5 hver dag som sit arbejde. Gitte Mikkelsen nikker.

Også frivillige har glæde af SIND-Huset, som blandt andet udfører opgaver for Malte Haaning Plastic A/S. Lise Søndergaard er en af de frivillige, og hun er kommet i huset i omkring 15 år. I dag er hun pensionist, og tidligere har hun blandt andet arbejdet i kantinen i Morsø Kommune.

- Jeg nyder at sidde og pusle med de her Hama-perler, fortæller hun.

SIND-Huset får 30 øre pr. pakket pose.

Betina Pedersen fortæller, at Skovvej 5 snart skal lægge lokaler til en 60 års fødselsdag. En af brugerne har valgt at holde sin fest her, fordi det er nemmere for ham at overskue.

Som bruger af SIND-Huset er der mulighed for at komme med på diverse udflugter og til forskellige arrangementer, og internt i huset er der aktiviteter som banko og maling på strandsten, alt sammen i trygge rammer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...