debut: Niels Kjeld Thorsen har skrevet en stærk bog

Erich vokser op i efterkrigstidens Østberlin hos sin mor Erika, der i 1944 er kommet til Berlin fra Nemmersdorf i Østpreussen, og tjener til livets ophold ved at sy på sin Veritas-symaskine.

Niels Kjeld Thorsen er vokset op som præstesøn, og har haft en tryg opvækst i Nordvestjylland.

Den eneste fællesnævner mellem Niels Kjeld Thorsen og hovedpersonen Erich i hans roman ”Veritas-maskinerne” er fødselsåret 1945.

Der er derfor ikke tale om en selvbiografi, når historiker og idéhistoriker og tidligere lektor ved Morsø Gymnasium, Kjeld Thorsen nu debuterer som forfatter.

Ikke desto mindre har bogen med hans egne ord været nødvendig for ham at skrive.

- Jeg har haft behov for at sætte denne store forskel i relief. Jeg blev født i februar 1945. Dagen efter blev Dressden sønderbombet af englænderne, og hele Europa var ét kaos. Det er måske også i taknemmelighed over min privilegerede opvækst, at jeg ønsker at sætte fokus på forholdene for Erich i efterkrigstidens Østberlin, siger Kjeld Thorsen.

Debutforfatteren vil være kendt af de fleste morsingboer, idet han og hustruen, Sarah Alice Thorsen i mange år boede i Karby, og Kjeld Thorsen i ligeså mange år har været lærer på Morsø Gymnasium. Her har han undervist i blandt andet netop historie. Ved siden af undervisningen har han optimeret sine kompetencer ved at læse både filosofi og psykologi. Som lektor emeritus er tiden til at skrive en bog først kommet nu.

- Hovedpersonen Erich og jeg er jævnaldrende, og jeg interesserer mig meget for den kæmpe forskel, der har været på et liv som mit og et liv som hans. Sammenlignet med et sønderbombet Berlin og en opvækst med hjernevask er jeg jo vokset op i et smørhul. Jeg synes, at tysk historie er vanvittig spændende, fastslår Kjeld Thorsen.

Hovedtemaet i ”Vertitas-maskinerne” er kunsten at acceptere en fortid, hvor pinlig, den end er.

Den lille Erich bor de første fem år af sit liv alene sammen med sin mor, Erika, hvis tro følgesvend er hendes Veritas-symaskine, sin farmor og den kærlige nabo, Hertha, som mistede både spædbarn og hjem. Hans mor er på samme tid kærlig og fraværende, alt imens hun inderst inde bakser med sin fortid, og syer på livet løs.

Far Heinz møder læseren - og sønnen - først, da Erich er fem år, og denne pludselig vender tilbage.

Ved hovedpersonens ankomst til verden lyder farmoderens ord til sin svigerdatter: ”Det er rigtignok det grimmeste barn, jeg nogensinde har set. Og Heinz ligner han sandelig ikke!” Da Erich er så stor, at han mestrer talekunsten, vælger hans mor Erika at gengive denne brutale udmelding for ham igen og igen.

På mange måder kendetegner den sætning tilværelsen for den lille dreng, der må finde alle de skjulte ressourcer og reserver frem, han overhovedet har for at overleve i datidens Berlin.

Bogen er tankevækkende. Bogen er stærk i sin beskrivelse af de mange store og svære følelser hos såvel Erich, Erika og Far Heinz.

Kjeld Thorsens debutroman udkommer den 19. august på forlaget Turbine. Ved et arrangement i Morsø Kunstforenings lokaler på havnen i Nykøbing sidst på eftermiddagen torsdag 22. august vil der være optakt til bogsigneringen, som finder sted om lørdagen - den 24. august - i Bog & Idé i gågaden i Nykøbing.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...