På 120 sider bringer Frans Kappel Øvre 104 fotografier af Mors-landskaber plus 14 kortere tekster

MORS: Egentlig havde Frans Kappel Øvre ikke tænkt sig at blive boende resten af livet på Mors, da han 1972 søgte og fik ansættelse på Morsø Gymnasium. Men sådan blev det, og frem til pensioneringen 2008 underviste han i matematik. Samtidig har han siden 10-års-alderen i Østjylland fotograferet - i nogle perioder mindre intenst, fortæller han, men de seneste fem år har han været på utallige vandringer på Mors og Fur samt i Thy og Salling. Og nu har han så for egen regning - dog med tilskud fra Veluxfonden - og risiko udgivet fotobogen ”Billeder fra Mors - Vandringer i kystlandskabet”. Bogen koster 198 kr. hos Bog & Idé eller turistkontoret i Nykøbing.

- Jeg satte mig for, at det var landskabet, jeg ville tage billeder af - nærmest en registrering af, hvordan der ser ud i det åbne land. Hurtigt viste det sig, at turene næsten altid gik mod kystområderne, fortæller han, der i bogen på 120 sider bringer 107 billeder sammen med 14 kortere tekster om øens kystområder, begyndende ved Næssund og derefter med uret hele øen rundt.

- Selv om jeg har boet på Mors i over 40 år, opdagede jeg, at der var masser af steder, jeg aldrig før havde sat mine ben. Man kører på en af øens veje, opdager en lille stikvej ud mod kysten, følger den, og så er man et nyt sted, siger Frans Øvre.

På Mors har man ”kystruten”, som går mod uret:

- Men den er ikke ensrettet, og jeg foretrækker klart at gå med uret, som også er med solen. Man kan starte, hvor man vil, siger Frans Øvre.

På de 104 billeder i bogen er der kun mennesker på ét:

- Men mennesket er indirekte til stede i så godt som alle mine billeder, for vi præger det land, vi lever i med landbrug, skovbrug, industri, fiskeri og turisme m.v. Det er det, vi skal leve af, men vi skal huske at værne om det sårbare landskab, siger fotografen, forfatteren og udgiveren. Mere kan ses på hans hjemmeside: www.fraka.dk. Bogen kan købes i boghandlen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...