Præsteparret Bettina og Peter Noer fra Frøslev har i mange år delt en passion for salmebøger og har nu en større samling

NYKØBING: Tirsdag aften 24. september inviterer Museum Mors til et foredrag i bestyrerboligen på Dueholm Kloster i Nykøbing om salmebogens historie, indhold og betydning med præsteparret fra Frøslev. Der er gratis adgang, og museet byder på en kop kaffe. Nærmere på museets hjemmeside: www.museummors.dk.

Sognepræst Peter Albek Noer og hans kone, sygeplejerske Bettina Mosekjær Noer, har boet i præstegården i Frøslev siden 1996, og her og herfra dyrker de deres fælles interesse for salmebøger. Den ældste i deres samling er fra 1674.

Salmebogen er en helt særlig skat i dansk tradition. Den er i familier blevet fornemt indbundet og udsmykket. I foredraget fortæller Bettina og Peter Noer, hvordan salmebøger i traditionen har indeholdt meget andet end salmer - de udgør ca. 60 pct. I 1600-tallet konkurrerede bogtrykkerne om at lave så fuldendt en bog som muligt, og de samlede nemt 14 bøger i en bog. Udover salmer var der tekster fra Bibelen og bønner samt Luthers lille katekismus. Denne tradition er fortsat i de senere salmebøger. Foredraget krydres med anekdoter, og der veksles med fællessang af nogle vers fra en række kendte salmer.

Ud over selve foredraget tager de en række af de smukkeste salmebøger med fra deres samling. Som appetitvækker henvises til deres hjemmeside: www.salmebog.com. Bøgerne kan beundres i en lille udstilling før og efter foredraget. Man er desuden meget velkommen til at tage sin egen salmebog med og se, om salmebogseksperterne kan give den lidt interessante oplysninger med på vejen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...