Vi er et tilbud om støtte til børnefamilier, og vi forkynder ikke, siger Ulla Andersen, der er koordinator på Mors for Folkekirkens Familiestøtte

MORS: Nu har Folkekirkens Familiestøtte startet på en ny projektperiode på Mors. Folkekirkens Familiestøtte startede på Mors 2016, og 2017 blev Ulla Andersen, Nykøbing, ansat som koordinator på deltid, først 15 timer og senere forhøjet til 20 timer om ugen.

Den første projektperiode, der blev støttet af Færchfonden, løb ud 31. december 2019, og nu er der etableret projektperiode for 2020-22 med midler fra Egmontfonden. Det er Morsø Provsti, der står bag den lokale udgave.

- Folkekirkens Familiestøtte er et tilbud til forældre, som ønsker at skabe en forandring i familielivet og har brug for et kærligt skub eller sparring til at få det til at ske. Målet med hjælpen er, at familierne skal have det godt, ja, det er en slags nabohjælp - og dermed menes der hjælp til selvhjælp. Vi tager ikke over, forklarer Ulla Andersen og fortsætter:

- Vi vil støtte forældrene i at få (gen)skabt den gode hverdag, der giver gode opvækstbetingelser, da opvæksten er så afgørende for børnenes fremtidige liv og fordi børn spejler sig i forældrene som deres rollemodeller. Målet er at støtte forældrene på lige præcis det område, de ønsker. Hjælpen afhænger derfor af den enkelte families ønsker, behov og udfordringer.

Målgruppen er børnefamilier med børn i alderen 0-17 år, og hjælpen foregår i hjemmet efter aftale. Typisk en gang ugentligt af en-to timers varighed. Hjælpen gives af en frivillig, en såkaldt forældreven, der er valgt ud til opgaven. Familien møder den frivillige inden opstart og har til enhver tid mulighed for at afslutte samarbejdet. Den frivillige indgår i et korps af frivillige, som alle er godkendte og klædt på til opgaven.

De frivillige ledes af koordinator Ulla Andersen, som står til rådighed for sparring og vejledning i opgaven. De frivillige har tavshedspligt samt rene straffe- og børneattester. Derudover arbejder den frivillige inden for det område, den frivillige er bedst til og gennemgår et introduktionsforløb forud for opstarten, forklarer Ulla Andersen:

VI forkynder ikke, men hjælper

- Diakoni er kirkens dna, og vi kommer ikke for at forkynde og prædike. Vi kommer fra kirken for at hjælpe og vil naturligvis gerne, at man er medlem af folkekirken, men det er ingen betingelse. Vi hjælper, hvor der er behov for hjælp, uanset hvilken religion og trosretning man tilhører, siger Ulla Andersen og fortsætter:

- Vi samarbejder med Morsø Kommune. Det er dog med den klausul, at vi ikke tager os af de familier, der allerede er en del af serviceloven i kommunen, med mindre kommunen har et ønske om et samarbejde i en familie på en eller anden måde, men så er det dem der henvender sig.

Ellers sker det på den måde, at man selv kontakter koordinatoren, som så tager en samtale med forældrene for at høre, hvilke udfordringer der ligger til grund deres ønske om hjælp i hjemmet:

- Når vi har haft første samtale og fundet ud af, hvad målet er, kontakter jeg en af de frivillige forældrevenner og forsøger at finde netop den person, jeg mener har kemi med familien. Skulle det vise sig at være forkert bedømt, er der altid mulighed for at ændre valget. Det gælder begge veje, siger Ulla Andersen og fortsætter:

- Vi er også så heldige, at trivselslærere, pædagoger, sundhedsplejersker, dagplejere, skolelærere, børneinstitutioner og skoler via intranettet gør opmærksom på vores eksistens, og det er en stor glæde for os.

Der er lige nu 14 aktive forældrevenner og fire på standby i Morsø Provsti, men Ulla Andersen hører gerne fra flere, som kunne tænke sig at blive forældreven.

Her under coronakrisen

Om denne aktuelle situation under og i forlængelse af coronakrisen siger Ulla Andersen:

- Familielivet kan være en udfordring, når hverdagen vendes på hovedet. Selv om skoler og daginstitutioner så småt er i gang, ser hverdagen stadig anderledes ud i familierne. Fritidsaktiviteterne er lukket ned, vi voksnes arbejde er måske organiseret anderledes, og både børn og voksne har måske nogle andre bekymringer, end vi plejer. Under alle omstændigheder er denne tid helt anderledes end vores normale hverdag, og det stiller krav om, at vi gør nogle ting anderledes, end vi plejer.

- Vi overholder naturligvis myndighedernes regler og anbefalinger, så vi tager endnu ikke på besøg hos familierne. Men vi holder kontakten via telefon, mail, video og messenger, siger Ulla Andersen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...