Sognepræst Peter Østerby-Jørgensen indførte skikken, da han kom til Mors 1988

ERSLEV: Også i år er der julenatshøjmesse, midnatsmesse, i Erslev Kirke, fortæller sognepræst Peter Østerby-Jørgensen, Galtrup, der indførte skikken 1988. Et enkelt år har været undladt, fordi kirken var lukket under restaurering.

- I de fleste kirker i verden er det ikke en gudstjeneste 24. december om eftermiddagen, der er julens vigtigste, men en højmesse omkring ved midnat, natten mellem 24. og 25. december, siger Peter Østerby-Jørgensen og fortsætter:

- Sådan en gudstjeneste er heller ikke ukendt i Danmark. Avisernes gudstjenestelister for julen plejer at vise, at der spredt ud over landet er gudstjeneste i mange kirker sent på aftenen 24. december.

Under sin studietid havde Peter Østerby-Jørgensen deltaget i midnatsmesser både i en bykirke i Aarhus og i to forskellige landsbykirker, og han var ikke i tvivl om, at der også ville være mennesker på Mors, der ville komme til en sådan gudstjeneste. Og hvert år siden 1988 er han blevet bekræftet i dette.

- Det velkendte juleevangelium bliver læst, og der bliver holdt en ganske kort prædiken. Ellers er det julesalmerne, der præger denne gudstjeneste, og nogle af dem kommer virkelig til deres ret, når de synges julenat, siger Peter Østerby-Jørgensen og fortsætter: -

Det gælder f.eks., når det hedder, at ”ret som midnatshanen gol, blev Jakobs stjerne til en sol”. Eller når det hedder ”Vel mødt under sky på kirkesti, på sne ved midnatstide”. Eller når midnatsmessen slutter med ”Glade jul”, og det hedder: ”Salig fred, himmelsk fred toner julenat herned”.

Endelig siger sognepræsten:

- Det er jo ikke så tit, der er ”hvid Jul” og ”sne ved midnatstide”. Men det er klart, at en smule sne og lidt frost og klart vejr giver en fin baggrund for denne gudstjeneste - lige så vel som for Julens andre gudstjenester.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...