Af Nykøbings 8000 indbyggere blev flere end 2000 angrebet, og på landet registreredes 1100 tilfælde

MORS: Også for ca. 100 år siden var den pandemi i Danmark, nemlig ”den spanske syge”, også en influenza:

”Den 20. juli [1918] kan en tilkaldt læge konstatere, at en morsingbo, der har været på rejse, er ramt af den ’spanske’ influenza. Han bliver isoleret på sygehuset, men allerede i den første uge af august bliver der anmeldt 346 tilfælde af sygdommen i Nykøbing og 54 på landet. De fleste får et ret godartet forløb, og lægerne tror, epidemien er på retur. Men så bryder den for alvor løs i efterårsmånederne,” fortalte historiker Knud Holch Andersen i en artikel i Jul på Mors 2018, som kan genlæses i Morsø Folkeblads Ugeavis i morgen, mandag 6. april.

Videre hed det: ”Af Nykøbings 8000 indbyggere bliver mere end 2000 angrebet, og på landet, hvor der bor 17.000 mennesker, bliver der registreret 1100 tilfælde ... Tidens læger ved ikke, hvad de skal stille op. Ingen har kunnet påvise en bakterie bag epidemien ... Lægerne råder patienterne til at holde sengen i en så indpakket tilstand, at de kan svede grundigt. Og så anbefaler de at isolere de ramte. I Nykøbing bliver der - som året i forvejen (under en tyfusepidemi, red.) - oprettet en sygehusafdeling i Frelsens Hærs lokaler, men de fleste må ligge hjemme. Skolerne holder lukket og forsamlinger af enhver art frarådes ... Alene i tre uger i november bliver der begravet 50 ofre for epidemien på Nykøbings kirkegård.”

Men dermed var det ikke ovre: ”Epidemien ebber ud i løbet af januar 1919, men får en ny opblussen på landet i vintermånederne.”.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...