I løbet af 2019 modtog Museum Thy ca. 500 detektorfund fra de to kommuner, og i år er der også allerede indleveret mange

THY-MORS: Når Museum Thy tirsdag 9. juni åbner igen oven på nedlukningen siden marts som følge af coronakrisen, bliver det bl.a. med en udstilling om danefæ på museet i Jernbanegade i Thisted.

- Detektorfolkene i Thy og på Mors er dygtige og indleverer ofte metalfund til Museum Thy, siger formidlingsinspektør og middelalderarkæolog Charlotte Boje H. Andersen fra Museum Thy.

I løbet af 2019 modtog museet ca. 500 metaldetektorfund, og der er også allerede indleveret mange i år. På museet sorteres, nummereres og dokumenteres genstandene, og de fund, der vurderes at være muligt danefæ, sendes til Nationalmuseet, mens resten indgår i Museum Thys samling:

- Vi har til udstillingen udvalgt en række genstande, som vi viser på denne særudstilling. Det er umiddelbart den eneste chance, vi har for at udstille fundene, inden de sendes til København, siger Charlotte Boje H. Andersen, som videre fortæller, at man har valgt genstande, som har en særlig form eller et motiv, som illustrerer ”folk & fæ”, ligesom man præsenterer fund af både guld og sølv. Der er i montrerne desuden levnet plads til nogle af de senest indleverede fund:

- Danefæ betyder ”dødt gods”. Loven om danefæ går tilbage til 1241, hvor der i Jyske Lov står følgende: ”Hvad ingen ejer, det ejer Kongen. Finder nogen mand guld eller sølv i høje eller efter plov eller på nogen anden måde, da skal Kongen have det,” fortæller museumsinspektøren.

Lovgivningen er efterfølgende reguleret, men i bund og grund stadig gældende, og siden 1807 har Nationalmuseet varetaget opgaven med danefæ. En finder modtager en godtgørelse - en danefædusør - der også er en anerkendelse af den indsats, der har sikret kulturarven fra ødelæggelse.

De lokale arkæologiske museer tager sig af kontakten med finderne og af den første håndtering og registrering af fundene. Genstandene er nemlig vigtigt kildemateriale og spiller en væsentlig rolle i forskning og formidling både lokalt, nationalt og i mange tilfælde også internationalt:

- Hver eneste genstand fortæller en historie. Vel er den måske fundet i pløjejorden uden umiddelbar arkæologisk kontekst, men alligevel kan vi få indtryk af datering, materiale og funktion, og den repræsenterer en handling i umiddelbar nærhed i en given fortid - hvad enten det er begravelse, bebyggelse, handel, krig, deponering, værkstedsaktivitet eller affald kørt ud på marken, siger Charlotte Boje H. Andersen og fortsætter:

- Derudover kan man fordybe sig i genstandens egen fortælling via dens form eller udsmykning - og det er det gennemgående tema for særudstillingen. Man har nemlig til alle tider været glad for at pryde både smykker og hverdagsgenstande med billeder eller formgive dem figurativt, ofte med fantasifulde dyremotiver eller måske endda med lille indskrift. Dermed er de en kilde til vores forfædres navne, kontakter, tankegang, tro og overbevisning.

Særudstillingens tema er netop fundenes værdi som kilde til fortidens billedverden, og der fokuseres på genstandens egen fortælling. Der udstilles mere end 50 genstande, hvoraf den ældste er fra århundredet, før vor tidsregning begynder, og den yngste fra 1500- eller 1600-tallet, men hovedparten er fra vikingetid og ældre middelalder, d.v.s. 800-1150.

I en af montrerne vises en lille møntskat bestående af 13 sølvmønter fra begyndelsen af 1000-tallet. De utroligt velbevarede mønter har fine motiver - på nogle ser man Guds velsignende hånd, på andre mønter er der et portræt af en mandlig kriger. Udstillingens logo, det markerede mandsansigt, er et formodet knivsbeslag fra 1100-1200-årene.

I alt 25 findere har leveret fundene, der stammer fra 12 forskellige lokaliteter i Thy og på Mors. Denne gang er det hverken lokaliteten, finderen eller fundhistorien, der er i centrum:

- Men det skal understreges, at metaldetektivernes indsats og dygtighed har stor betydning for kulturarven - for ny viden og for sikring af de unikke genstande, siger formidlingsinspektør Charlotte Boje H. Andersen, Museum Thy, der har det arkæologiske ansvar for både Thisted og Morsø kommuner.

Nærmere på: www.museumthy.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...