I 1930’erne fandtes der næppe nogen morsingbo, som ikke kendte Einar Agerholm

NYKØBING: Han blev født på Refshammer og boede de første to år af sit liv hos sin farmor i Skovgade i Nykøbing. Senere i livet vendte han adskillige gange tilbage til sin fødeby.

Vi taler om Einar Agerholm. Og hvem er så det, vil langt, langt de fleste helt sikkert spørge.

Selv morsingboer vil ligne et stort spørgsmålstegn.

Men i 1930’erne fandtes der næppe nogen morsingbo, som ikke kendte Einar Agerholm.

Han var et af datidens største danske sportsidoler og boksede i 1935 om europamesterskabet mod tyskeren Gustav Eder. En kamp, som han desværre tabte på knock out i 2. omgang. Efter yderligere en kamp indstillede han boksekarrieren.

Der er nu skrevet en bog, ”Et mandfolk”, om Einar Agerholms fascinerende og dramatiske liv.

Forfatteren er Mogens Møller, der efter mere end en menneskealder som journalist på Thisted Dagblad, Skive Folkeblad, Aalborg Stiftstidende og NORDJYSKE har brugt tid og kræfter på at kortlægge og skrive en bog om ”den blege husar fra Mors”, som Einar Agerholm blev kaldt.

I den periode, Einar Agerholm var på toppen af sin boksekarriere, kunne han ikke vise sig i Nykøbing, uden at en sværm af autografjægere straks omringede ham. Uden for bokseringen var han det rareste menneske, der kunne tænkes, og han fortsatte med at skrive autografer, til alle havde fået.

Det var ellers ikke de bedste barndomsminder, Einar Agerholm tog med sig fra Mors. Som moderløs barn kom han sammen med sin storebror på optagelseshjem og senere i pleje, da bedstemoren døde og faderen, Otto Agerholm, skulle passe sit arbejde på jernstøberiet. Dengang var der ikke noget, der hed børnehaver.

På optagelseshjemmet gav forstanderen den lille Einar prygl med en hundepisk, og der vankede også tæsk, da han senere var anbragt i ikke end otte forskellige plejefamilier rundt om på Mors og i Thy. Siden, da han blev vogterdreng og tjenestedreng, fik han lussinger af både bønder og de ældre karle på gårdene.

Drevet af had og drømmen om at blive et stort sportsnavn lærte Einar Agerholm sig selv at bokse. Det gjorde han ved at fremstille en primitiv boksebold bestående af en lærredsæk proppet med hø. Denne boksebold blev gennemtævet hver aften i laden hos de bønder, hvor han var tjenestedreng.

Efter en amatørkarriere med 200 kampe besluttede han i samråd med sin hustru Ragnhild, som ligeledes var morsingbo, sig for at blive professionel bokser, så de måske kunne få råd til at skifte familiens to-værelses lejlighed i en københavnsk baggård ud med et lille hus med have.

Alle boksekyndige rystede på hovedet. Men Einar Agerholm kløede på og imponerede alt og alle ved til sidst at stå i en kamp om europamesterskabet, der blev overværet af flere end 10.000 tilskuere i Forum i København og hundredtusindvis af radiolyttere i Danmark og Tyskland.

Allerede forinden havde Einar Agerholm tjent penge nok til at købe et hus og oven i købet en bil.

Trods den barske barndom bevarede Einar Agerholm livet igennem en tæt tilknytning til Nykøbing og sin far, som i mellemtiden var blevet gift igen og nu ernærede sig som fiske- og mælkehandler. Eksempelvis stillede Einar Agerholm glad og gerne op til opvisningskampe ved sportsstævner i Nykøbing, eller når der var en udstilling i faderens kaninavlerforening. Uanset hvad, var Einar Agerholm altid det store trækplaster.

I det hele taget bekymrede han sig i høj grad om fødeøens ve og vel, selv om det efterhånden var mange år siden, han havde boet på Mors.

- Bogen handler i højere grad om en mand, der var bokser, end den handler om en bokser. Boksningen var Einar Agerholms håndværk og familiens levebrød, og bogens titel passer efter min mening meget præcist til det fantastiske menneske, han var, siger Mogens Møller.

Efter boksekarrieren blev Einar Agerholm politibetjent i Odense, hvor han blev dræbt i skudveksling med tyske soldater på selve befrielsesdagen 5. maj 1945. Einar Agerholm blev skudt, da han ville komme en såret kollega til undsætning.

- Jeg vil mene, at Einar Agerholm er blandt de fem mest kendte morsingboer nogensinde. Han er på niveau med Aksel Sandemose, Knud Sørensen, Henning Enoksen og Asbjørn Riis, vurderer forfatteren.

Bogen, som er på 268 sider og koster 265 kroner, kan købes hos boghandleren i Nykøbing.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...