Landdistrikternes Fællesråd jubler over at være blevet hørt af den ny erhvervsminister Simon Kollerup (S)

NORDJYLLAND: Den ny regering afsætter i finansloven for næste år 30 mio. kr. mere til lokale projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne, meddeler erhvervsminister Simon Kollerup (S), efter at den tidligere regering beskar de lokale aktionsgrupper (LAG og FLAG). Der er i alt 26 lokale aktionsgrupper, som tilsammen dækker 56 kommuner og 27 småøer. I Region Nordjylland er det de fire lokale aktionsgrupper LAG Jammerbugt-Vesthimmerland, LAG Thy-Mors, LAG Frederikshavn-Hjørring-Brønderslev og LAG Himmerland, som sammen med LAG Småøerne og LAG Langeland-Læsø-Samsø-Ærø står for den lokale udviklingsstrategi og prioritering af projekter. LAG’erne i Nordjylland får yderligere tilført 4,96 mio. kr., hvortil kommer at de to LAG’er for øerne får yderligere 3,68 mio. kr.

- Jeg tager mit ansvar som minister for landdistrikterne meget alvorligt. Vi skal styrke lokalsamfundene, og her er flere midler til LAG’erne en god måde at sikre, at midlerne skaber en positiv forskel lokalt - også i Nordjylland, siger Simon Kollerup, som peger på, at LAG’erne i regionen tidligere har støttet et oplevelsescenter for Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg og Danmarks første økologiske mikromalteri i Snedsted. Han forventer, at flere midler vil understøtte bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne og på de små øer. De grønne projekter skal være med til at styrke lokalsamfundene og skabe flere arbejdspladser, siger han i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Hos Landdistrikternes Fællesråd jubler man over meldingen:

- Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen ikke alene lytter, men også handler på baggrund af de indspark, vi er kommet med. Det tegner godt for vores fremtidige samarbejde, siger Steffen Damsgaard, Lemvig, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd:

- De lokale aktionsgrupper (LAG og FLAG red.) skaber både arbejdspladser og lokalt forankret erhvervsudvikling i hele landet. Midlerne er vitale for at sikre den udvikling, der er så afgørende for de danske landdistrikter, og besparelserne tilbage i 2016 var en decideret katastrofe. Derfor er jeg jublende glad for, at erhvervsministeren ruller dem tilbage, siger Steffen Damsgaard:

I starten af september sendte han et brev til Simon Kollerup, hvori han bl.a. opfordrede til at styrke de lokale aktionsgrupper i forbindelse med finansloven for 2020 samt i den kommende programperiode.

- I dag er finansieringen til LAG-ordningen i 2020 reddet. Næste skridt er at sikre finansieringen til den kommende programperiode i 2021-27, siger han.

Regeringens forslag om at rulle besparelserne på LAG-midlerne tilbage ligger i tråd med ikke alene de socialdemokratiske meldinger under valgkampen, også SF, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har talt for at sløjfe besparelserne. Dermed ser det ud til at være et bredt flertal for at styrke LAG-midlerne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...