FRILUFTSRÅDET: Ny nordisk mærkning for naturskønne badesteder

Det er endnu forbeholdt de friske at kaste sig i bølgen blå, men det på trods er forberedelserne til årets badesæson i fuld gang i landets kommuner. I alt har 50 kommuner modtaget enten Blå Flag eller Badepunkt-flaget, som begge uddeles af Friluftsrådet. Der er i år uddelt 217 Blå Flag fordelt på 20 lystbådehavne og 197 strande.

14 strande er blevet mærket som Badepunkt, som er Friluftsrådets nye kvalitetsstempel til strande. Hvor Blå Flag er en international ordning, så er Badepunkt en nordisk mærkningsordning. Badepunkt-mærkningsordningen blev prøvet af i 2018 i tre pilotkommuner: Varde, Helsingør og Odense Kommuner. I år har også Sorø og Kalundborg Kommuner sluttet sig til Badepunkt-ordningen.

- I Blå Flag-ordningen er der store krav til faciliteter ved strandene, men i Norden holder vi også meget af de naturlige strande, som kan byde på mindst lige så fantastiske oplevelser. Badepunkt skal derfor ses som et supplement til Blå Flag-ordningen, der kan sætte fokus på Nordens smukke naturstrande uden så mange faciliteter, siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

Friluftsrådet forventer et stigende antal Badepunkt-strande de kommende år. Tilbagemeldingen fra sidste års pilotkommuner var særdeles positive. Det blev af kommunerne især fremhævet, at kriterierne for Badepunkt er udviklet, så de er lettere at administrere.

Hvad enten det er Blå Flag eller Badepunkt, der pryder stranden, så vil mærkningsordningerne være garant for en god strandtur med rent badevand, badesikkerhed og gode muligheder for at opleve naturen og dyrke friluftsliv.

- Blå Flag og Badepunkt guider danskere og turister til gode oplevelser, og der er noget for enhver smag. Der er både oplevelser for dem, der vil have en strandtur med masser af aktiviteter og gode faciliteter, og for dem, der vil se solen gå ned over havet på den lokale strand, siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

Det internationale Blå Flag-program arbejder målrettet med FN’s Verdensmål. For eksempel er Blå Flag med til at fremme vandkvalitet, bæredygtig forvaltning af kystnaturen, styrke natur- og miljøformidling og fremme lighed ved at forbedre adgang til stranden for personer med fysiske funktionsnedsættelser.

Det Blå Flag gives også til lystbådehavne, men her gælder andre kriterier end for strande. For eksempel er ikke krav om rent badevand ved Blå Flag-havne, men til gengæld er der krav om vandsikkerhed, affaldsordninger for miljøfarligt affald fra lystbådene.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...